Direct naar de contentDirect naar de footer
Nieuwerkerk a/d IJssel

Nieuwerkerk a/d IJssel

31 januari 1953 is een historische dag voor regio van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het water steeg tot 3 meter boven NAP. Het dijkleger werd in paraatheid gebracht en er arriveerden vrachtwagens met zandzakken. Het onverharde deel van de dijk werd onbegaanbaar, met name voor vrachtwagens. Het water stroomde op diverse plaatsen over de dijk en sloeg de binnenkant weg.

Op 1 februari werd de toestand onhoudbaar. Bij het gemaal van de polder Esse, Gans-en Blaardorp ontstond een gat van 15 meter. Een zandhandelaar kreeg een idee om er een schip in te zetten dat zou functioneren als sluisdeur. Vervolgens werd het gat achter het schip gevuld met zandzakken en dekzeilen. Een herdenkingskunstwerk is te vinden op de dijk waar het graanschip "de twee gebroeders" in de dijk is gevaren om Nieuwerkerk a/d IJssel voor een grote ramp te behoeden. Dit kunstwerk werd onthuld door de schipper Evegroen, die de boot de dijk in voer.

Bij aankomst bij Van der Valk hotel Nieuwerkerk is nog goed te zien hoe ver wij onder NAP leven. Aan de linkerzijde van de ingang is een graadmeter geplaatst waar dit duidelijk te zien is. De kenner zal zien dat dit hotel bij het laagste punt van Nederland ligt.

Toeristische Informatie

 • Molen Windlust

  Molen Windlust

  Bezoek de molen van Nieuwerkerk! Korenmolen "Windlust", waarvan de historie teruggaat tot 1586, maalde eeuwenlang trouw het graan voor klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omstreken. Een historische plekje aan de Hollandsche IJssel, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

  Meer Informatie
 • Fietsen door de natuur

  Fietsen door de natuur

  Nieuwerkerk aan den IJssel is ideaal gelegen voor een prachtige fietstocht door de natuur. Klik op onderstaande button voor speciaal samengestelde routes die starten rond ons hotel!

  Meer Informatie